Dit resultaat draagt bij aan het versterken van het buurtgericht samenwerken, de relatie inwoner-gemeente en het versterken van de trots op de woonplaats.
Voldoende woningen in alle kernen
Maatschappelijk effect:
Wij doen dit door:
We versnellen het aanbod aan nieuwbouwwoningen, we sluiten ons nieuwbouwprogramma hierop aan en pakken nieuwe projecten op.
We streven naar het realiseren van 300 woningen per jaar. Om dit te bereiken bieden we ruimte aan ca. 400 woningen per jaar in ons programma. Daarnaast heeft Holland boven Amsterdam een bod uitgebracht richting Rijk, Provincie en MRA om 40.000 woningen versneld te realiseren. De rijkswetgever biedt ruimte om sneller te bouwen. De gemeente wil hier optimaal gebruik van maken. We blijven hierover met de provincie in gesprek, zoals met de gezamenlijke reactie vanuit Noord-Holland Noord op de Provinciale Omgevingsvisie 2050. Maar ook in individuele dossiers bepalen we onze eigen koers.
De druk op de bouwsector, onder andere door een tekort aan bouwpersoneel en bouwmateriaal, kan een risico gaan vormen voor de haalbaarheid en de snelheid van de bouwprojecten.
Onze planning is:
- Nieuw woningbouwprogramma
We sturen op snelle realisatie van ons woningbouwprogramma om te kunnen inspelen op de huidige marktomstandigheden. We zijn gestart met het nieuwe woningbouwprogramma in de periode na 2020, waarbij we ervoor zorgen dat er voldoende woningen zijn in elke kern. In 2019 pakken we nieuwe woningbouwprojecten op, aansluitend bij de vraag en ter voorkoming van een "gat" in de nieuwbouwproductie, ook al passen deze plannen niet altijd binnen het huidige provinciale beleid.
- Invoeren van de Blijverslening
Voor senioren voeren we de Blijverslening in, zodat er financiële mogelijkheden ontstaan om de huidige woning aan te passen. Voor deze doelgroep is het verkrijgen van een lening via de financiële instellingen vaak onhaalbaar. Voor de afhandeling van de subsidieaanvragen hebben we extra ambtelijke capaciteit nodig, wat binnen de huidige budgetten wordt opgevangen.
- Stimuleren verduurzaming bestaande bouw en langer zelfstandig thuis wonen
Belangrijk is om onze inwoners bewust te maken van de mogelijkheden voor langer zelfstandig thuis wonen, in samenhang met duurzaamheid. Schagen geeft sinds 2015 (Wmo) uitvoering aan het regionale uitvoeringsprogramma voor het verduurzamen en levensloopbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. We werken aan een nieuwe 4-jarige regionale projectopzet om per 2019 te starten. Los van dit nieuwe project hebben alle gemeenten in de Kop van Noord-Holland het contract met het Duurzaambouwloket met 4 jaar verlengd, zodat burgers via website, maar ook telefonisch, informatie en ondersteuning kunnen krijgen over al hun vragen op het gebied van energiebesparende en langer zelfstandig wonen (LZW) maatregelen. Bij specifieke ondersteuningsvragen over LZW wordt doorverwezen naar het gemeentelijk “zorgloket”.
- Bod 40.000 extra woningen bovenop de provinciale woningbouwprogrammering te realiseren
Binnen de regio Holland boven Amsterdam (Noord-Holland Noord) niveau zetten we de lobby voort en breiden we de samenwerking uit.
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Woonvisie
- Woningbouwprogramma
- Regionaal Kwalitatief Woningbouwprogramma
- Regionaal Actieprogramma Kop van Noord-Holland
Indicator:
Het realiseren van het gemeentelijk woningbouwprogramma in 2019. Dit betreft 300 woningen.
Waar staat je gemeente - Het aantal nieuwbouwwoningen, per 1.000 woningen.